COOPERATIVA AGRICOLA IL FORTETO

COOPERATIVA AGRICOLA IL FORTETO

Company data

General information

Company Name: cooperativa agricola il forteto

Commercial Name: COOPERATIVA AGRICOLA IL FORTETO

Vat number: 01408150488

Contacts

http://www.forteto.it

vendite@forteto.it


Head office

FRAZIONE ROSSOIO 6, 50039 VICCHIO(FIRENZE)
Ph. +390558387589
Ph. +390558387589

First Person

Marco Forti

Export manager

marco.forti@forteto.it

Company description

Il Forteto is an agricultural co-operative which was founded in 1977. Nowadays it consists of 72 members, including workers and producers and over 80 employees. Over the years the co-operative has focused on the production of fresh and aged cheeses, and it is recognized as one of the most important dairies of the Consortium of Production of PDO Pecorino Toscano. But the co-operative has never forgotten its agricultural background and so cattle are bred and fodder and wheat are produced on a company-owned area of 600 hectares in the hills of Mugello, between Vicchio and Dicomano.
 
Il Forteto è una cooperativa agricola fondata nel 1977. Oggi conta 72 soci, tra lavoratori e conferitori e oltre 80 dipendenti. Nel corso degli anni la cooperativa si è specializzata nella produzione di formaggi, freschi e stagionati, e rappresenta uno dei più importanti caseifici all’interno del Consorzio di Tutela del Pecorino Toscano DOP. Ma la cooperativa non ha mai tradito la sua vocazione agricola e nei quasi 500 ettari di proprietà sulle colline del Mugello, tra i comuni di Vicchio e Dicomano, si allevano capi di bestiame e si producono foraggi e frumento. Completa il settore agricolo la coltivazione di mele, da cui produciamo anche un ottimo succo, la coltivazione di verdure per la vendita diretta nella bottega aziendale e la produzione di olio extra vergine di oliva proveniente dai nostri olivi posti nella parte più collinare della proprietà.
Le farine di nostra produzione sono macinate nel mulino a pietra dell’azienda, sono in vendita nella bottega e ci permettono di produrre un pane cotto a legna che da sempre è uno dei nostri vanti.

 

Company Details

Turnover 2022

5M - 10M

% export 2022

25-50%

Workforce

80

Main Export Areas

 

Certification

 

Other certifications

Products produced

 

Price range

Production capacity for the main certified products (PDO, PGI, Agriqualità, Bio, PAT, Prodotto di Montagna)

Annual total dairy production 950 tons, included 250 tons of DOP cheese

 

Main factors of competitiveness of the company

Does your company produce for private labels?

Attachments


Catalogo prodotti IL FORTETO
Il Latte Ovino del Forteto
Il Forteto

 

Products

Pecorino Toscano DOP fresco

Pecorino fresco-young (aged 20/30 days), a sweet but firm taste of fresh sheep milk collected daily on Tuscan hills

Pecorino Toscano DOP (PDO Cheese)
Pecorino Toscano Dop stagionato Oro Antico

Pecorino Dop aged over six months, after 4 months the rind it is greased with olive oil , an old Tuscan tradition to preserve longer the cheese, that give a special the consistence and taste to this unique cheese.

Pecorino Toscano DOP (PDO Cheese)
Pecorino Toscano DOP Stagionato

Pecorino aged over four months. The paste is yellowish white in colour and friable. With a sweet and flavour taste. The flavours are complex and various.

Pecorino Toscano DOP (PDO Cheese)
 
Help Desk
buyfoodtoscana2023@likeevent.it